Dæmpet belysning og ild i pejsen – dansk hygge

Comments (0) Livsstil

I udlandet taler man for tiden meget om det specielle danske begreb ”hygge”, som man åbenbart ikke rigtig har et dækkende ord for andre steder i verden. I Danmark ved vi dog alle sammen, hvad det handler om: Når det er koldt, mørkt eller vådt udendørs, samles vi i de små stuer og ruller hyggen ud. Dæmpet belysning og ild i pejsen hører til blandt de vigtige ingredienser, og i Danmark er vi da også rigtig gode til at producere både lamper og pejse i høj klasse. Dansk og Skandinavisk design er på højeste mode verden over, og det kan vi være stolte af.

Moderne og klassiske lamper

I Danmark har vi gennem mange årtier haft tradition for at fremstille designermøbler og lamper. Kendte danske mærker inden for lys og lamper er for eksempel Poul Henningsen og Louis Poulsen, for blot at nævne et par stykker. Danmarks største udvalg af originale design-lamper kan findes ved Jensen Company, som har fysisk butik i Herning, men som også har et flot udvalg præsenteret på deres website.

I de helt nye lampedesigns er det i høj grad LED-teknologien, der dominerer. Disse lyskilder har været på vej gennem en del år, men først nu er lyset ved at være af en kvalitet, mod modsvarer de gammelkendte lyskilder som glødelamper og halogenpærer. Det er ret revolutionerende for hele branchen, for LED-lyskilderne kan udformes meget kompakt, og giver helt nye muligheder for designerne.

Skal du indkøbe nye lamper, bør du i høj grad have fokus på muligheden med LED. Disse lyskilder er på visse områder stadig lidt dyrere i indkøb end traditionelle lyskilder, men besparelsen på elregningen er betydelig, og med en brændetid på op til 50.000 timer skal du ikke forvente at skulle udskifte dem i din levetid.

Traditionelle glødepærer og halogen-lyskilder afgiver et lys med en bølgelængde, der groft sagt svarer til lyset i naturen ved solnedgang. Ønsker du den hyggelige stemning, er det vigtigt at gå efter såkaldte ”varm-hvide” LEDs, der svarer til dette let rødlige lys. De fås nemlig også som ”kold-hvide”, og det er et lidt køligere lys, som ikke er hyggeligt, men som til gengæld egner sig godt til belysning i en arbejdssituation og som vitaliserende lys generelt.

Både hygge og god økonomi med pejs i stuen

Der er noget magisk og næsten hypnotisk behageligt over levende ild. I gamle dage var ildstedet en nødvendighed, men i det moderne hjem passer den åbne pejs ikke særligt godt ind. Designmæssigt er den ikke heldig, og røg og aske er heller ikke velkommen i det moderne hjem. Hverken design eller forurening er dog et problem med de nye modeller af brændeovne. Stramt skandinavisk design præger trenden, og de store glasruder giver fint indblik til flammerne.

Har du lyst til at få inspiration, kan vi anbefale Pejseringen, som har fysiske udstillinger i både Vejle og Herning. Det er også Danmarks største forhandler af pejse og brændeovne på nettet, og hjemmesiden giver et stort indblik i hvad der er muligt, både med fritstående, væghængte og indbyggede pejse- og brændeovnsløsninger.

Har du adgang til billig fjernvarme, kan pejsen næppe konkurrere på varmeprisen, men flot og hyggeligt er det under alle omstændigheder. Er boligen til gengæld opvarmet med for eksempel oliefyr eller elvarme, er der oven i hyggen også en besparelse på varmeregningen, når du fyrer op i pejsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *