Anmeldelse af Kaj Bojesen Abe

Comments (0) Livsstil

Kaj Bojesen Abe

Åh, abe!

Trædyr var Kaj Bojesens speciale. De var hans livsværk. Og han kunne noget helt specielt med dem. Til hvad der engang var et lille stykke træ, kunne han tilføre liv. Kaj Bojesens træfigurer har i generationer prydet især de danske hjem, og han fik etableret sig selv som et kunsthåndværker af højeste skuffe. Mest kendt er han for aben, som først blev fremstillet i 1951. Han udviklede en fascination for legetøj og børn da han i 1919 fik sin sønnen Otto. Og om aben ikke også er et vidunderligt stykke håndværk. Den blev i første omgang tiltænkt børn, men er senere blevet kendt for at være elsket af børn, voksne og ældre.

 

Bringer smilet frem

Smil til aben – og aben smiler til dig. Kaj Bojesen var overbevist om, at linjerne i produktet skulle smile. Med kniven fulgte han træets naturlige linjer, og fik aberne til at smile bare en smule. Aben har de karakteristiske bøjede hænder, som gør det muligt at hænge den fra hylder, reoler mm. Faktisk var de originalt tiltænkt at skulle bringe knager ned i børnehøjde, altså en slags forlænget krog. De korte ben skulle bruges til at hænge sin hue og sit halstørklæde på. I dag er det ikke den måde, som aben bruges på. De fleste bruger den som pyntegenstand. Personligt hænger min Kaj Bojesen abe på min bogreol, for at skabe den illusion, at den klatre op ad den. Det får i hvert fald mit smil frem – hver gang.

 

God gaveidé

I min familie gives aben altid i studentergave. Om der står 02 eller 12 i huen, så ved man, at der vanker en træ-abe. Den gives som et symbol på, at man har opnået det mål, som man 3 år forinden satte sig for. Men om man bliver student, døbt, gift eller konfirmeret er sådan set lige meget. Aben vil med garanti vække glæde når den åbnes til enhver stor dag i ens liv. Og størrelsen på begivenheden kan tilpasses aben, da den nu fås i tre forskellige størrelser, til tre forskellige priser. Man kan endda samle dem alle sammen. Da ligner det en rigtig abefamilie.

 

Fin og funktionel

Måske vil det undre nogen, hvad man dog kan bruge et stykke træ til. Hvad er abens funktion? Hvorfor er den så populær? Aben er en fabelagtig pyntegenstand. Dens arme kan man vende og dreje på alle mulige måder. Den kan, meget populært, hænge i sine arme, og dingle fra alverdens møbler. Derudover kan den også sidde, eventuelt med armene i vejret eller foran sig. Aben kan forvandle din hylde til en jungle, din kommode til en zoologisk have, og din reol til et klatretræ. Kun fantasien sætter grænser

 

En ven for livet

Aben vil sikkert ende med at blive dig så kær, at den vil følge dig hele livet. Om det er et minde fra barneværelset i dine forældres hus, fra dit studentergilde eller dit bryllup, vil aben bringe smil frem år efter år, og sikkert medfølge mange gode historier fra dit liv. Måske er det noget, som du en dag kan give videre til dit eget barn. Da vil den helt sikkert skabe ligeså mange gode minder, drømme og eventyr med sig, som den vil give dig. Aben er en ven for livet.

Kan købes på www.kaybojesen-denmark.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *